ANASAYFA Klasik Bale

Bale; dansın en gelişmiş, en estetik formlarından biridir. Bale yüzyıllar boyunca evrim geçirerek sadece kralların ve saraylıların yaptığı ve seyrettiği bir eğlence formundan, bugün kitlelere mal olmuş bir sanat dalı haline gelmiştir.Balenin dili evrenseldir; dünyanın her yerinde fikirler, duygular, temalar ya da saf güzellik, dans yoluyla seyirciye aktarılabilir. Bale seyrettiğimizde insan vücudunu en estetik, en kusursuz hali ile seyrederiz; bale eğitimi dansçının her kasını kontrol ederek teknik açıdan mükemmeli yakalamasına çalışır. Teknik oluşunca dansçı bedenindeki kontrol ve ifade etme yeteneği ile duygularını seyirciye serbestçe aktarabilir. Doğru fiziksel özellikler, azim, zeka ve her şeyden önce yetenek, günlük doğru çalışmayla tekniğin oluşmasını sağlar. Kuvvet, estetik, dayanıklılığın yanı sıra estetik duygusu, müzikalite ve artistik yetenek de klasik bale dansçısının oluşması için çok önemlidir.

Bale, belli figürlere, adım atışlara dayalı dans ve müzikli gösteri türüdür. Bale; dansı, mimik, müzik, duygu ve dekor sanatlarını ileri standartlarla birleştirerek kullanan bir tiyatro gösterisi olarak tanımlanabilir. Bale, kuralları belli akademik dans tekniğinin, başka sanatsal öğelerle de birleştirilerek bir sahne gösterisi oluşturacak biçimde sunulmasıdır. Bale terimi, bu akademik dans tekniği için de kullanılır. Bir gösteri sanatı olarak genellikle müzik eşliğinde, dekor ve sahne giysileriyle sunulan, son derece titiz bir danstır.
Bale sanatında; dans, müzik ve tasarımla dramatik bir öykü anlatabilir ya da hiç bir öykü olmadan yalnızca müziğin dans aracılığıyla bir yorumu biçiminde sunulabilir. Bale uzun yıllar süren bir eğitimle öğrenilir, çoğunlukla müzikli yapılır. Erkek dansçılara "balet", kadın dansçılara "balerin" denir. Bale yapılmadan önce esneme hareketleri mutlaka yapılmalıdır; aksi takdirde kaslar yırtılabilir ya da vücudun bir yeri incinebilir.
Dansçının enstrümanı vücududur. Bu nedenle eğitime erken yaşlarda başlanmalıdır. Doğru metodlarla deneyimli öğretmenlerin verdiği bale eğitimi, üstün bir sanat zevki geliştirmenin yanısıra çocuğun sosyal ve fiziksel gelişimine de büyük katkıda bulunmaktadır.Erken yaşta başlanan bale eğitimi çocuğun kas ve kemik yapısını kuvvetlendirmekte, kendi bedenini keşfetmesini sağlamaktadır. Bunların yanısıra klasik müzikle çalışmak kulağı ve ritmi geliştirmekte, bir başka deyişle insan duyularını daha üst bir noktaya taşımaktadır.

BİR ANI BIRAKIN...